joi, 17 martie 2011

Teo şi omul asuprit de rating

Amfiteatrul Deschis a revenit în forţă cu Teo, stand-up comediant în club 99, un om care ne-a dovedit că-i pasă şi că-i place să vorbească deschis despre problemele actuale din România. Înainte să intre în sală (plină cu 15 minute înainte de începere) şi să ne ţină cu sufletul la gură timp de o oră şi jumătate, Teo era îngândurat şi serios pentru că nu ştia ce-l aşteaptă. Însă odată ce a urcat pe „scenă”, lucrurile au început să vină de la sine. Acesta ne-a întrebat dacă se pot schimba lucrurile în presă. Răspunsul a fost un inevitabil „nu, care nu l-a mulţumit, dar care i-a oferit un punct de pornire, căci s-a legat de mentalitatea românilor şi de voinţa care ar trebui să ne caracterizeze pe toţi. Publicul a fremătat tot timpul la discursul său, care a atins puncte sensibile din mass media românească şi nu numai.
Discuţia a pornit de la modelele pe care le oferă România în ziua de azi prin intermediul televiziunii şi al ziarelor, iar pe parcurs Teo a încercat să vină cu argumente pentru a-şi sprijini afirmaţiile, dar şi să creeze o atmosferă propice pentru un dialog prietenos.
Invitatul nostru a făcut nişte analogii foarte coerente cu politica românească. El a afirmat că procesul democratic se bazează tot pe rating precum emisiunile de la T.V., dovadă fiind Elena Băsescu şi Gigi Becali, care au ajuns în Parlamentul European datorită ratingului pe care l-au obţinut cu ajutorul mass-mediei.
Pe măsură ce exemplele au continuat,  persoanele din public au început uşor uşor să-şi dea cu părerea şi să contribuie la pachetul de idei pe care Teo îl oferea. Nu au lipsit nici momentele hazlii, puse la cale cu multă iscusinţă de către Teo , un tip cu un simţ al umorului foarte fin şi cu o lejeritate în discurs debordantă.
                La un moment dat s-a ajuns la un punct important al discuţiei atunci când invitatul nostru a propus să acţionăm, să facem ceva pentru schimbare şi a dat un exemplu: ce-ar fi dacă mâine i-am trimite toţi cei din sală un mesaj lui Capatos, de exemplu, în care să menţionăm că suntem dezgustaţi de emisiunea pe care o face seară de seară? Bineinteles ca Teo a mizat pe intentie, pe luarea unei decizii, cu ajutorul unui exemplu aleatoriu. Parerile au fost împărţite însă unii au fost sceptici că s-ar putea realiza un asemenea demers, neintelegand prea bine ca e vorba de un exemplu pe care el l-a dat ca sa-si transpuna ideea in planul concretului.
                Teo s-a simţit bine şi asta s-a văzut căci spiritul lui jovial a avut cu cine să rezoneze în acea seară. A avut parte de feedback permanent, de păreri contradictorii, de idei noi care au venit ca un plus la anumite idei pe care le-a formulat el, chiar şi mici răutăţi, toate contribuind la conturarea unei seri complete.
                Efervescența publicului însă nu s-a oprit aici , astfel că cineva a avut o reacţie fantastică: „Hai să facem ceva!” Teo a încercat să liniştească apele care se anunţau din ce în ce mai volburoase. A reuşit şi de această dată datorită calmului şi tactului său.
                La sfârşit Teo a fost copleşit de studenţii care îi solicitau poze, informaţii referitoare la show-urile lui, adrese de contact etc. iar ce nu pot să uit este agitaţia aceea care s-a creat în jurul lui şi dintr-o dată un tip care a zis pe un ton absolut adorabil: “Băi, ce intens a fost!”. Da, a fost intens, a fost deschizător de idei, a fost o seară minunată, demnă de un eveniment Amfiteatrul Deschis” pentru că oamenii au venit, au văzut, au vorbit şi îmi place mie să cred, au rămas cu ceva.
Echipa “Amfiteatrul Deschis” îi mulţumeşte încă o dată lui Teo pentru că a avut curajul şi dorinţa de a veni la noi şi de a ne oferi o seară cum ne doream, o seară care să aibă intensitate în gândire şi simţire. Ne revedem curând la următoarea ediţie a Amfiteatrului Deschis!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu